Danmarks apoteker
I Danmark har vi flere end fem hundrede apoteker fordelt over hele landet. Det er Lægemiddelstyrelsen, der bestemmer, hvor mange apotekere (ejere) der skal være, og hvor langt borgerne højst må have til et apotek.Forskellige apotekstyper
Der er flere typer af apoteker. For borgerne er der ikke forskel på et egentligt apotek, en supplerende eller tillægsbevilling og en apoteksfilial. I daglig tale er de alle apoteker. Alle stederne kan man nemlig få sin receptmedicin og få lægemiddelfaglig rådgivning.
På et apoteksudsalg kan man få udleveret lægemidler på recept og købe håndkøbsmedicin og øvrige varer. Apoteksudsalget har også lægemiddelfagligt uddannet personale som et apotek. Forskellen til et apotek kommer af, at loven bestemmer, at et apoteksudsalg ikke har et lager af receptmedicin, og derfor skal medicinen først ekspederes på et apotek, inden det kan sendes ud til apoteksudsalget og blive udleveret.
De sidste steder, man kan købe lægemidler, er håndkøbsudsalg og medicinudleveringssteder. De har ikke lægemiddelfagligt personale og ejes ikke af apoteket. De ligger typisk i andre forretninger. Man kan bestille receptmedicin til udlevering på disse steder.
Apotekernes eneret
Apotekernes kerneopgave er at distribuere og rådgive om medicin. Det er vigtigt for samfundet og borgerne, at det foregår med høj sikkerhed, og derfor har apotekerne eneret til at sælge receptpligtige lægemidler til borgerne. En række håndkøbslægemidler må også stadig kun sælges på apoteket.
Det er også vigtigt, at alle borgere har lige adgang til sundhed. Derfor er der offentlig regulering, som bestemmer, hvordan apotekssektoren skal indrettes og drives.